redactie: vastgoedmarkt - servaas van der laan


‘Coronavirus toont belang logistieke sector’

De logistieke vastgoedsector ervaart vooralsnog geen grote problemen door de uitbraak van het coronavirus. Integendeel. “Het laat juist zien hoe belangrijk het is, dat je veel spullen op eigen bodem hebt staan.”

Lees verder 



De opmerking komt van Willem Slager, directeur en partner van vastgoedontwikkelaar DHG, in een recent interview met Vastgoedmarkt. “Veel bestaande projecten gaan gewoon door. Ook deze week ronden we weer een project van 50.000 vierkante meter af voor een Duitse supermarktketen (Lidl in Moerdijk – red). Logistiek heeft ook nog een ander voordeel: als er een tijdelijke stop is, betekent dat in veel gevallen alleen maar vertraging. Je ziet de productie in China alweer op gang komen. Die orders stonden in de wacht, maar uiteindelijk gaan ze wel gewoon door.”

 

Zijn er projecten die in de problemen komen als de bouw wordt stilgelegd?

“Ja, dat is natuurlijk wel spannend. We hebben tien lopende projecten. De eerste wordt naar verwachting in mei opgeleverd en de andere later in het jaar. De helft wordt op risico gebouwd, dus daar is vertraging in principe niet zo’n probleem. Maar bij de andere helft staan de huurders al klaar. Het is natuurlijk wel vervelend als dat allemaal wordt opgeschoven. Gek genoeg heb ik op dit moment dus liever een project dat op risico wordt gebouwd.’


Foto in kolom - 6:4 verhouding

DHG gaat ook in andere segmenten investeren

Eerder deze maand maakte DHG de aankoop bekend, samen met SF Blaricum, van het Ter Gooi ziekenhuis in Blaricum. Het complex van 53.000 vierkante meter wordt in eerste instantie voor de duur van drie jaar terug verhuurd aan het ziekenhuis. De komende jaren moet de locatie, goed voor 8 hectare, worden herontwikkeld onder andere met behoud van een regionaal medisch centrum, voor zorg in combinatie met wonen.

Willem Slager. “De afgelopen jaren hebben we ons volledig gericht op de ontwikkeling van logistiek en daarnaast ook in aankopen van bedrijfspanden, terminals en wat kantoren. De grootste gemene deler is dat wij bij al onze investeringsteringsbeslissingen waarde willen toevoegen. Zeker op het vlak van herontwikkelingen, dus ook die met een uiteindelijke woonbestemming. Als je kijkt naar de segmenten zorg en wonen, dan zijn deze heel erg van belang. Voorlopig hebben we ook nu nog ruim 600.000 vierkante meter logistiek in ontwikkeling. Maar we kijken nadrukkelijk ook naar kansen daarbuiten. Die zien we niet in retail en ook minder in kantoren, maar wel in wonen en zorg,”

Er was sprake van een logistieke bubbel. Zijn de hosanna-jaren nu voorbij?

“Niemand kan natuurlijk de effecten op de lange termijn voorspellen. Het zijn spannende tijden, ook voor ons. Maar mijn indruk is dat deze crisis juist laat zien hoe belangrijk het is dat je je spullen op eigen bodem hebt staan en niet afhankelijk bent van andere landen. Er wordt vaak tegen die ‘logistieke dozen’ geschopt, maar nu zie je hoe belangrijk ze zijn. Er werd veel gehamsterd, maar een halve middag later stonden de schappen weer gevuld. Ik weet als geen ander hoe lang we het in Nederland vol kunnen houden als dit land helemaal op slot gaat. Geloof me: dat is veel langer dan de meeste mensen denken. Als ik heel eerlijk ben, verwacht ik alleen nog maar een grotere vraag naar logistiek vastgoed. Groter partijen zetten maar al te graag hun handtekening onder een contract voor tien jaar om zo’n hal voor lange tijd bij zich te hebben.”


Coronahelm

Vastgoedmarkt - interview DHG

5/14
Loading ...