redactie: Cobouw - marije de leeuw

Veilig op de bouwplaats met pieper en helm

Lees verder 

Dijkstra Draisma ontwikkelt speciale maskers voor op bouwhelmen om besmetting met corona tegen te gaan. Bouwbedrijf Vorm ontwikkelde met Mapiq een DIY-sensor voor op de bouwplaats, een coronapieper die jezelf en je collega’s alert houdt.

 

Geen onwil, meer onoplettendheid

De kinderen van Hans Meurs, directeur van Vorm Bouw, legden het idee zondag 14 maart bij hun vader in de week. Wat als je nou een pieper draagt die afgaat als iemand te dichtbij komt? Vader Meurs was direct enthousiast.

De anderhalvemeter maatregel is namelijk best moeilijk in de bouwpraktijkpraktijk. Het is geen onwil, soms is het gewoon onoplettendheid. Posters met daarop de maatregelen en fysieke strepen in schaftruimten zijn onvoldoende.

Het eerste prototype is klaar

De coronapieper, zoals het apparaatje ging heten, moest iets zijn wat bouwvakkers makkelijk bij zich kunnen dragen. Het moest hufterproof zijn, vond Meurs. Iets wat je aan je borstzak kunt klikken als een portofoon, of in je zak kunt doen. Er werd wat gesleuteld en inmiddels is het eerste prototype klaar. Het lijkt op een horloge. Eigenlijk is dat model nog te gevaarlijk, vindt Meurs, omdat je op de bouwplaats aan het polsbandje kunt blijven haken. 


Foto in kolom - 6:4 verhouding

Is het echt veilig op de bouwplaats?

Vorm en Mapiq maken vijfhonderd stuks, zodat de eigen bouwplaatsen voorzien zijn. De bouwvakkers van Vorm werken al met coronahelmen. Vorm was een paar weken geleden het eerste bedrijf dat tweehonderd van die helmen bestelde bij Friese collega bouwer Dijkstra Draisma. 

Coronahelm_347

Cobouw-journalist Marije de Leeuw nam een kijkje op een bouwplaats van Dijkstra Draisma in Hoorn. Daar worden coronahelmen uitgedeeld en plastic folie in bouwbusjes opgehangen. De cruciale vraag is: is het écht veilig?

 

Lees het hele artikel in Cobouw  

Luchtcirculatie

Coronahelm

6/14
Loading ...