Lees verder
De coronacrisis dwingt voedingsmiddelenproducenten om alle zeilen bij te zetten. Zo ook Heemskerk Fresh & Easy, leverancier van gesneden groenten en fruitproducten. Commercieel directeur Jantine Heemskerk vertelt in een podcast welke enorme flexibiliteit de crisis van een versfabrikant vergt
Donderdag 12 maart werden de eerste grote maatregelen door het kabinet afgekondigd over bijeenkomsten met meer dan 100 man. Die avond begon ineens het grote hamsteren door consumenten. Dat merkte Heemskerk Fresh & Easy in Rijnsburg als versproducent maar al te goed.
“We waren al bezig met coronamaatregelen. Maar dit hamstergedrag heeft ons overspoeld. We zijn als dagvers bedrijf berekend op grilligheid van consumenten. Maar dat was nu enorm extreem. Vooral soepgroenten, roerbakgroenten, bami- en nasigroenten gingen hard. Allemaal te linken aan de houdbare producten die werden gehamsterd. Je moet denken aan indexen van 180 tot 200 procent. Inmiddels is dat wat genormaliseerd.”
“Over het algemeen gaat dat nog steeds goed. Vertragingen uit Zuid-Europa vallen mee. Wij krijgen uit Zuid-Europa bijvoorbeeld rucola of ijsbergsla, dat groeit nog niet in Nederland. We zagen wel dat onze leverancier van lasagnabladen in Italië niet meer kon leveren omdat de fabriek dicht is. We hebben voorraad, maar mogelijk ontstaat daar risico. Ook de oogstteams in met name Spanje hebben moeite om medewerkers te krijgen. Over de komende weken ben ik ondanks alle inspanningen van onze leveranciers nog niet helemaal gerust.”
“Tot nu toe valt het mee. De branchevereniging schakelt goed op Europees niveau en voedingsmiddelen krijgen voorrang. De vraag is: wat gaat er nog meer gebeuren. Want elke nieuwe maatregel zorgt toch weer voor een verstoring van het consumentengedrag en vervolgens weer in alle schakels in de keten. We volgen het op dagniveau.”
“Wat er de afgelopen weken gebeurt is niet leuk. We zijn hier bijna dag en nacht mee bezig. Dat kost energie, maar levert ook heel veel energie op. Onze eigen mensen, maar ook de leveranciers en de retailers zijn er allemaal op gericht om elkaar zo goed mogelijk te informeren, begrip te hebben en te kijken naar de mogelijkheden. We krijgen veel complimenten van onze retailers, dat doet ons echt goed.”
“We monitoren eigen medewerkers continu. Mensen staan 1,5 meter van elkaar af of er zijn schermen. Mensen die thuis kunnen werken doen dat. Mensen met verkoudheidsklachten blijven weg. En er is een backup plan gemaakt. Alle kritische functies zijn in kaart gebracht, zoals operators. We hebben gekeken naar alternatieven als deze mensen mochten uitvallen. Er worden nu ook extra mensen opgeleid voor alle sleutelfuncties.”
“Probeer continu in scenario’s te denken en zaken een stap voor te zijn in de wetenschap dat er ook dingen gebeuren die je niet van tevoren had kunnen bedenken. En om de positieve energie en moed erin te houden. We proberen hier veel te lachen. Dat is onder de huidige vervelende omstandigheden heel belangrijk, de spirit erin houden.”
Lees ook:
Corona bewijst dat voedselketen vitaal onderdeel is van de vitale infrastructuur